What you'll learn:
- Kpss A Grubu sınavlarına nasıl çalışılacağını öğrenebilecek
- Kpss B (Memurluk) sınavlarına nasıl çalışılacağını öğrenebilecek
- Adli Hakimlik sınavlarına nasıl çalışılacağını öğrenebilecek
- İdari Hakimlik sınavlarına nasıl çalışılacağını öğrenebilecek
- Tyt ve Ayt sınavlarına nasıl çalışılacağını öğrenebilecek
- Kurum Sınavlarına nasıl çalışılacağını öğrenebilecek
Motivasyonu, kısaca kişinin bir işi yapma ve devam ettirme konusundaki istekliliği olarak tanımlayabiliriz. Ders çalışmaya başlama, çalışmayı devam ettirme ve çalışmanın yoğunluğunda kuşkusuz en önemli etken motivasyondur. İçsel motivasyona sahip kişiler (öğrenme isteği, başarılı olma isteği, ilgi, merak v.b.) dışsal motive (ödül, ceza, not, ailenin baskısı v.b.) olan kişilere göre hedeflerine ulaşma konusunda daha kararlı ve azimlidirler. Engellere karşı daha dirençlidirler.
Öğrenciler kendi motivasyonlarını yüksek tutmalılar. Olumsuz düşünceler motivasyonu azalttığı gibi olumlu düşünceler de motivasyonu artırır. (“Bu konuyu ne kadar çalışsam da anlamıyorum.” yerine “Bu konu zor olduğu için anlamam zaman alabilir.”, “Konuyu tam olarak anlamamış olsam da öncekine göre daha iyi durumdayım.”v.b.) Öğrencinin çalışacağı konunun günlük hayatta ne işe yaradığını araştırması, o konuyu öğrendiğinde ya da belirli bir süre çalıştığında kendini ödüllendirmesi gibi.
Motivasyon konusunda aile ve öğretmenlere de büyük görev düşmektedir. Aile ve öğretmenler öğrencileri motive etmek için olumsuz cümleler kurmamalı. Sadece sınav ve deneme sonucuna göre değerlendirme yapmak yerine çocuklarının çalışma süreci ve gösterdikleri çaba değerlendirilmeli.
Kısacası, öğrencilerin ders çalışmaya yükledikleri anlam, beklentileri ve motivasyonları ders çalışma sürecini belirleyecektir.